Investeren in ergonomisch kantoormeubilair; een slimme zet voor werkgevers

2023-05-17T12:47:34+02:0017 mei 2023|IVA Office & Duurzaam|
Ergonomisch kantoormeubilair

In een wereld waarin we steeds meer tijd achter ons bureau doorbrengen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de positieve invloed van ergonomisch kantoormeubilair. Ergonomie draait om het creëren van een werkomgeving die comfortabel, efficiënt en veilig is en waarbij de nadruk ligt op het welzijn en de gezondheid van werknemers. Ondanks dat het voor werkgevers verleidelijk is om hierop te bezuinigen, kan het negeren van dit soort ergonomische principes leiden tot tal van gezondheidsproblemen en een verminderde productiviteit. In dit artikel gaan we hier dieper op in!

Wat is ergonomisch kantoormeubilair?

Ergonomisch kantoormeubilair is speciaal ontworpen om de gebruiker een comfortabele en gezonde werkhouding te bieden. Dit type meubilair kan aangepast worden aan de houding en behoeften van de gebruiker. Door het gebruik van ergonomisch meubilair zal de werknemer een betere houding aannemen, dit kan bijdragen aan het behouden van een goede houding op de lange termijn. 

Denk bij ergonomisch kantoormeubilair bijvoorbeeld aan verstelbare stoelen met goede rug- en armleuningen voor de juiste zithouding. Er zijn ook bureaus verkrijgbaar die in hoogte zijn te verstellen. Zo kan je er ook een sta bureau van maken. Het afwisselen van staand en zittend werken is heel goed. Zo zorg je ervoor dat je werknemers niet de hele dag zitten.

De positieve gevolgen van ergonomisch kantoormeubilair

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van ergonomisch kantoormeubilair. Laten we beginnen met de productiviteit. Doordat je werknemer een comfortabele en gezonde werkhouding aanneemt, wordt vermoeidheid en pijn verminderd. De gebruiker wordt minder snel afgeleid door fysieke ongemakken waardoor de productiviteit zal toenemen.

Vervolgens zal het de gezondheid verbeteren. Lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, RSI en vermoeide ogen worden verminderd of zelfs voorkomen. Wanneer de gezondheid van je werknemers verbetert, zullen zij minder verzuimen. Minder verzuim leidt vervolgens natuurlijk tot kostenbesparing, dit willen we toch allemaal?

Wanneer iedereen een juiste houding aanneemt heeft dit natuurlijk veel positieve gevolgen op de werknemers als individu. Maar dat is niet het enige, want het zal ook veel positieve gevolgen hebben op de werksfeer. Mensen die meer energie hebben en geen lichamelijke klachten ervaren, zullen veel vrolijker en aangenamer zijn. Dit heeft natuurlijk positieve gevolgen op de werkcultuur tussen collega’s maar ook op de communicatie naar klanten.

Passend advies op maat

Kortom, ergonomisch kantoormeubilair kan bijdragen aan een betere houding, verbeterde gezondheid, verhoogde productiviteit en zal zelfs op de lange termijn kosten besparen. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheid van ergonomisch kantoormeubilair bij jou op kantoor? Neem dan snel een kijkje op de website van IVA Office of neem contact met ons op voor een passend advies op maat.

Deel dit nieuwsbericht