Het belang van goede kantoor verlichting in de winter

2024-09-25T13:26:49+02:0025 september 2024|IVA Office & Duurzaam|
Het belang van goede kantoor verlichting in de winter

De kortere dagen, lagere temperaturen en schaarser natuurlijk licht dat de winter met zich meebrengt, heeft invloed op ons welzijn, vooral op de werkvloer. Goede kantoorverlichting is (vooral) in deze periode dan ook cruciaal. Niet alleen voor de productiviteit, maar ook voor de gezondheid van werknemers. Aan de hand van dit artikel vertellen we hier meer over!

Verlichting en productiviteit

In de winter begint de werkdag vaak in het donker en eindigt deze ook als de zon al onder is. Dit gebrek aan natuurlijk licht kan het lichaam uit balans brengen, wat resulteert in vermoeidheid en een lager energieniveau. Slechte verlichting kan deze effecten versterken, wat leidt tot verminderde productiviteit. Werknemers kunnen zich sneller slaperig, vermoeid of ongeconcentreerd voelen.

Goede kantoorverlichting, zoals daglichtlampen en kwalitatieve LED-verlichting, kan dit probleem aanpakken. Door voldoende helder licht te bieden dat natuurlijk licht nabootst, kan de biologische klok van werknemers beter worden ondersteund. Dit helpt om de energie op peil te houden en zorgt ervoor dat werknemers zich beter kunnen concentreren, zelfs tijdens de donkere winterdagen.

Impact op onze geestelijke gezondheid

Het gebrek aan daglicht tijdens de winter kan ook een negatief effect hebben op de geestelijke gezondheid. Veel mensen ervaren in deze periode een winterdip of zelfs Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD), een vorm van depressie die vaak gepaard gaat met de kortere dagen. Goede verlichting kan helpen om deze effecten te verzachten.

Daglichtlampen of lampen die een breed spectrum aan licht bieden, kunnen de negatieve impact van winterse donkerte verminderen. Dit type verlichting stimuleert de aanmaak van serotonine, een stofje dat ons geluksgevoel reguleert. Daarnaast kan slimme verlichting die zich aanpast aan de hoeveelheid natuurlijk licht buiten, bijdragen aan een stabiele en prettige werkomgeving, wat de stemming van werknemers positief beïnvloedt.

Impact op de fysieke gezondheid

Slechte verlichting veroorzaakt vaak fysieke klachten zoals vermoeide ogen, hoofdpijn en een gespannen nek. Dit komt doordat de ogen harder moeten werken om zich aan te passen aan onvoldoende of verkeerd licht. Vooral tijdens de winter, wanneer we al meer binnen werken en minder daglicht zien, kan slechte kantoorverlichting deze klachten verergeren.

Door te investeren in verlichting van hoge kwaliteit, zoals energiezuinige LED-lampen, kunnen deze klachten aanzienlijk worden verminderd. LED-verlichting flikkert minder dan traditionele lampen en biedt een gelijkmatige lichtverdeling, wat de ogen minder belast. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort tijdens het werk, maar kan ook bijdragen aan minder ziekteverzuim door fysieke klachten.

Duurzaamheid & energiebesparing met LED-verlichting

De wintermaanden zorgen vaak voor een toename in het energieverbruik, vooral door de langere periodes waarin kunstlicht nodig is. Hier kunnen bedrijven een verschil maken door te kiezen voor energiezuinige verlichtingsoplossingen zoals LED-verlichting. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen en hebben een veel langere levensduur.

Niet alleen is LED-verlichting goed voor de energierekening, het vermindert ook de ecologische voetafdruk van het bedrijf. Bedrijven die kiezen voor duurzame verlichting laten zien dat ze niet alleen geven om het welzijn van hun medewerkers, maar ook om het milieu. Dit sluit goed aan bij de groeiende vraag naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Slimme verlichting

Elke werkplek is anders en ook de behoeften van werknemers kunnen variëren. Slimme verlichting biedt de flexibiliteit om licht aan te passen op basis van individuele voorkeuren of specifieke taken. Zo kan de lichtsterkte of de kleurtemperatuur worden aangepast, bijvoorbeeld warmer licht voor ontspanningsruimtes en helderder licht voor werkplekken.

Tijdens de winter is dit extra handig, omdat slimme verlichtingssystemen automatisch kunnen worden ingesteld om de veranderende lichtomstandigheden buiten te compenseren. Dit betekent dat het licht in de ochtend automatisch feller wordt en in de late middag weer zachter kan worden ingesteld. Dit verhoogt niet alleen het comfort, maar zorgt ook voor een aangename werkomgeving gedurende de hele dag.

IVA als partner voor jouw kantoorverlichting

Bij IVA ondersteunen wij bedrijven bij het implementeren van optimale kantoorverlichting door op maat gemaakte verlichtingsoplossingen te bieden die zowel productiviteit als comfort bevorderen. Met expertise in duurzame en energiezuinige technologieën, zoals LED-verlichting en slimme verlichtingssystemen, helpen wij om werkplekken te verbeteren en tegelijkertijd de energiekosten te verlagen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Deel dit nieuwsbericht