De rol van akoestische schermen in een kantooromgeving

2024-08-22T11:49:00+02:0022 augustus 2024|IVA Office & Duurzaam|
Akoestische schermen

In de moderne kantooromgeving, waar open werkruimtes steeds vaker de norm zijn, worden akoestische schermen steeds belangrijker. Deze schermen zijn niet alleen decoratief, maar vervullen ook een cruciale functie: het verbeteren van de geluidskwaliteit en het bevorderen van een productieve werkomgeving. Aan de hand van dit artikel gaan we hier graag dieper op in. Lees mee!

Geluid als belangrijke factor

In een open kantoorruimte kunnen geluiden van gesprekken, telefoongesprekken en andere dagelijkse activiteiten zich eenvoudig verspreiden. Dit kan resulteren in verhoogde stress, verminderde concentratie en uiteindelijk een lagere productiviteit van het personeel. Volgens onderzoek kan een slechte akoestiek in kantooromgevingen zelfs leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Wat zijn akoestische schermen?

Akoestische schermen zijn speciaal ontworpen panelen die geluid absorberen en de akoestiek van een ruimte verbeteren. Ze zijn vaak gemaakt van geluiddempende materialen zoals vilt, schuim of geperforeerde metalen die helpen om geluidsgolven te absorberen en te verspreiden, waardoor de nagalm in een ruimte wordt verminderd. Deze schermen kunnen vrijstaand zijn, tussen bureaus worden geplaatst, of aan wanden en plafonds worden bevestigd. Hieronder hebben we de verschillende voordelen onder elkaar gezet:

  • Verminderde geluidsoverlast
    Akoestische schermen helpen geluid te dempen en voorkomen dat geluiden zich ongecontroleerd door de ruimte verspreiden. Dit resulteert in een rustiger werkomgeving waarin medewerkers zich beter kunnen concentreren.
  • Verbeterde privacy
    In open kantoorruimtes kan het soms moeilijk zijn om privégesprekken te voeren. Akoestische schermen bieden een fysieke en geluidsbarrière, waardoor gesprekken niet door de hele ruimte hoorbaar zijn.
  • Flexibel & aantrekkelijk qua ontwerp
    Moderne akoestische schermen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren. Hierdoor kunnen ze niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan het esthetische design van de werkruimte. Ze kunnen worden gebruikt om werkplekken af te bakenen zonder de openheid van het kantoor te verliezen.
  • Betere werktevredenheid en productiviteit
    Een omgeving met minder geluidsafleiding zorgt voor een hogere werktevredenheid. Werknemers kunnen zich beter concentreren, wat leidt tot hogere productiviteit en minder fouten.

Praktische toepassingen

Akoestische schermen kunnen op verschillende manieren worden ingezet in een kantooromgeving. Zo kan de plaatsing van schermen tussen bureaus helpen om geluidsoverlast tussen medewerkers te verminderen, wat bijdraagt aan een rustigere werksfeer. In open kantoren kunnen deze schermen worden gebruikt om concentratiezones te creëren, waar medewerkers in stilte kunnen werken aan taken die veel focus vereisen. Daarnaast kunnen akoestische panelen in vergaderruimtes aan wanden of plafonds worden bevestigd om te zorgen dat gesprekken binnen de ruimte blijven en de verstaanbaarheid tijdens vergaderingen wordt verbeterd.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor het plaatsen van akoestische wanden bij jou op kantoor? Dan ben je bij IVA gegarandeerd aan het goede adres. Wij zijn dé specialist als het gaat om kantoorinrichting. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!

Deel dit nieuwsbericht