De 5 voordelen van LED verlichting

2024-04-08T14:17:23+02:0012 juli 2022|IVA Office & Duurzaam|
LED verlichting kantoor

Vanwege de vele voordelen ten opzichte van ouderwetse TL verlichting, investeren zowel particulieren als bedrijven tegenwoordig massaal in LED verlichting. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van LED verlichting.

1. Kostenbesparend

Het grootste voordeel van LED verlichting, ten opzichte van traditionele verlichting, is dat LED verlichting kostenbesparend is.

Verdien de investering terug
LED verlichting verbruikt aanzienlijk minder stroom dan traditionele verlichting. Door dit lage stroomverbruik is de investering in nieuwe LED verlichting vaak al binnen 2 jaar terugverdiend. Door de lange levensduur van de LED verlichting zorgt dan ook al vaak voor een enorme besparing (hier later meer over).

Een lagere warmte afgifte
Waarschijnlijk heeft u al eens gemerkt dat LED verlichting nauwelijks warm wordt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditionele lampen. Het is namelijk een stuk veiliger als de lampen niet warm worden. Op die manier kunt u de lamp dichter op het plafond plaatsen zonder dat er brandgevaar ontstaat. Daarnaast brand u nooit meer uw vingers bij het vervangen van uw lampen!

2. Extreem lange levensduur van LED verlichting

De levensduur van LED is één van de belangrijkste voordelen. Er zijn verschillende redenen waarom een LED lamp langer mee gaat.

  1. In tegenstelling tot halogeenlampen wordt LED verlichting niet warm. Hierdoor zal de lamp niet doorbranden.
  2. De elektronica in de lamp is minder fragiel dan bij een gloeilamp. De lamp is door beter bestand tegen trillingen en schokken van buitenaf.
  3. De meeste LED lampen zijn spatwater- en stofdicht.
Levensduur in uren Levensduur LED verlichting In procenten
Gloeilampen 1.000 35.000
Halogeenlampen 3.500 35.000
Spaarlampen  7.500 35.000

3. Positief effect op prestaties en gezondheid

Gezondheid en welzijn
De gezondheid van uw medewerkers moet voorop staan. Hoe gezonder uw medewerkers hoe hoger de hoeveelheid werk die zij gedaan krijgen. Bovendien wordt ook het ziekteverzuim verlaagd wanneer uw werknemers gezonder zijn. Goede kantoorverlichting zorgt voor minder stress en verbetert hiermee de gezondheid van uw medewerkers in vergelijking met slechte verlichting.

Effect op onze stemming, prestatie en alertheid
Zodra de zon schijnt, worden we een stuk blijer. Zonlicht stimuleert namelijk serotonine, een chemische boodschapper in onze zenuwen die ons vrolijk maakt. In de wintermaanden daalt de serotonine en mensen worden sneller depressief, maar ook in de zomer kan het gebeuren dat u lichttekort komt. Door bijvoorbeeld iedere middag een stukje te wandelen is het toch mogelijk om het zonlicht op te vangen en zo het serotoninegehalte op pijl te houden.

Het is belangrijk om dynamische LED-verlichting op de werkplek te integreren, waarmee de positieve effecten van daglicht worden gerealiseerd.

Beter kunnen lezen 
Wanneer uw medewerkers de documenten en andere belangrijke informatie niet goed kunnen lezen dan verandert de lichaamshouding. Zij gaan meer gebogen zitten om de woorden op papier of op het scherm beter te lezen. Dit resulteert in een slechte lichaamshouding en meer lichaamsklachten.

4. LED verlichting is beter voor het milieu

Zoals eerder beschreven verbruikt LED verlichting minder dan traditionele verlichting. De CO2 uitstoot zal hiermee dan ook aanzienlijk afnemen. Uit onderzoek is gebleken dat de top 4 groot verbruikers in een gemiddeld huishouden als volgt luidt:

  1. Wassen en drogen
  2. Koelen
  3. Verlichting
  4. Verwarmen en warm water

Op verlichting valt dus een behoorlijke winst te behalen op het gebied van CO2 uitstoot. Met LED verlichting kan de CO2 uitstoot vaak al met 50% tot 90% verminderd worden.

5. Breed toepasbaar

De ledlamp wordt niet alleen gebruikt voor lampen en spots. De eerste toepassingen van de led verlichting was bijvoorbeeld in verkeerslichten en elektronische apparaten zoals de afstandsbediening. Later zijn er ook steeds betere LEDs gekomen die de lichtopbrengst en de lichtkleur van traditionele lampen kunnen evenaren. De compactheid van de led maakt de lichtbron zeer geschikt voor vrijwel alle denkbare toepassingen. Tegenwoordig wordt de led ook veel verwerkt in beeldschermen zoals televisies en computermonitoren.

Meer lichtkleuren mogelijk met RGB LED
Met de komst van alle verschillende kleuren leds is het erg eenvoudig geworden voor fabrikanten om deze kleuren te mengen. Op die manier is RGB verlichting ontstaan. Met de Rode, Groene en Blauwe leds kunnen alle kleuren gemengd worden.

Geen UV straling met LED lampen
Waar traditionele verlichting ultraviolette straling kan afgeven is dat bij led verlichting niet het geval. Dit maakt de ledlamp beter geschikt voor het belichten van kunstvoorwerpen en schilderijen. Dit is een groot voordeel voor musea bijvoorbeeld.

Door de grote hoeveelheid voordelen is een investering in LED verlichting het altijd waard. Wil je meer weten hierover? Bekijk de mogelijkheden van IVA Duurzaam of neem contact op via 010 – 760 32 53.

Deel dit nieuwsbericht